BUNY PEKÁREŇ
Hlasuj tu
Cena verejnosti – Intebold Awards 2025
🎁 Hlasuj a vyhraj VIP vstupenku na Intebold Festival!
Tvoj hlas bude platný len pri zadaní platného emailu.
Viac hlasov z jedného zariadenia sa započíta ako jeden.
Hlasovanie otvorené do 10.10.2025
Projekty v kategórii
Intebold Awards 2025
Hotely a reštaurácie (Hospitality)
Spitz restaurant & bar | Luculus gelato gallery | Nemocničná jedáleň | La Crema Kids | La Crema | Óda pekáreň | BUNY PEKÁREŇ | Mundial | KAUKA | Truffle pig, restaurant and winebar | Arabeska | Interiér Dock7
- Bývanie (Living)
- Pracovisko (Workplaces)
- Hotely a reštaurácie (Hospitality)
- Inštitúcie, obchody a inštalácie (Public, shop or show)
- Študentský projekt (Student projects)
Autorský popis
Buny remeselná pekáreň a raňajkáreň, sa nachádza v parteri bytového domu sídliska 500 bytov. Ide o charakteristický stenovo-stĺpový konštrukčný systém, ktorý v tomto prípade tvoria železobetońové stĺpy, murované steny z plnej pálenej tehly a strop z betónových prefabrikátov. Tieto prvky spolu s ušľachtilou nerezou vytvorili materiálovú schému celej prevádzky. Leitmotívom návrhu je odkrývanie vrstiev, narábanie s prirodzenou materialitou stavebných prvkov typických pre kolóniu obytných budov a "deformácia" charakteristická pre prácu s cestom. Tá sa objavuje v podobe zaoblenia steny WC či iných vložených prvkoch a je previazaná s vizuálnou identitou a logom prevádzky. Veľkoformátové okná okrem presvetlenia ponúkajú rôzne typy sedenia na parapetoch zvnútra aj zvonku kde sa zapájajú do dialógu s ulicou a kultivujú verejný priestor.
Nahrubo opracované stavebné materiály sú v kontraste s hladkými nerezovými povrchmi, ktorých estetika a funkčnosť prenikli z pekárenských strojov a kuchynského zariadenia až na vstavané kusy zámočnícky spracovaného nábytku. Kov sa tu objavuje na väčšine vloženého mobiliáru. Funkčnosť týchto prvkov utvára špecifickú estetiku prenikajúcu až do odbytového priestoru, kde sa aj sám zákazník stáva súčasťou výrobného celku. Podlahu tvorí brúsený poterový betón s riečnym štrkom a dopĺňa tak materiálovú osnovu vychádzajúcu z konštrukčných prvkov. Mäkší dojem z priestoru tvoria dubové rámy okien a parapetov a drevené stoly so stoličkami v odbytovom priestore.
Dispozícia vyústila do minima stavebných zásahov. Logické dispozičné skĺbenie dvoch typov prípravy jedla a nápojov sa odohráva pozdĺž osi stĺpov. Tie rozdeľujú prevádzku na časť kaviarenskú, kuchynskú a pekárenskú. Deliace priečky sú tvorené vybúranými tehlami pre doplnenie vzhľadu pôvodných murovaných stien. Z plnej pálenej tehly ako nositeľom pôvodnej materiality je vytvorené aj hygienické zázemie. Predsienka toaliet je vysunutá do chodby hygieny, kde je nerezové umývadlo osadené do ostenia okna s výhľadom na ulicu.
Dielo svojou komplexnosťou zahŕňa vizuálnu identitu prevádzky a používa ju na tvarovanie dverných madiel, štítkov toaliet či police na dopĺnanie vody alebo svietiaceho profilu. Ponúka tak priblíženie sa k niekdajšiemu princípu tvorby a práce s detailom „gesamtkunstwerk.“
Author Description
Buny, an artisanal bakery and breakfast spot, is located on the ground floor of a residential building in the "500 bytov" housing estate. The building is characterized by a typical wall-column structural system, composed in this case of reinforced concrete columns, solid fired brick masonry walls, and a ceiling made of precast concrete panels. These elements, along with refined stainless steel, form the material palette of the entire establishment.
The design’s leitmotif is the unveiling of layers, working with the natural materiality of building components typical of this residential colony, and a notion of “deformation” reminiscent of working with dough. This is expressed through the rounded restroom wall and other inserted elements, closely tied to the venue’s visual identity and logo. Large-format windows not only provide generous lighting, but also offer various seating options on windowsills both inside and out, establishing a dialogue with the street and enriching the public realm.
Roughly finished construction materials contrast with smooth stainless-steel surfaces, whose aesthetics and functionality are derived from bakery machines and kitchen equipment, extending into built-in furniture crafted by metalworkers. Metal is used in most of the inserted furnishings. The functional nature of these elements shapes a distinct aesthetic that permeates into the customer zone, where even the guest becomes part of the production environment. The floor is made of polished concrete screed with river gravel, completing the material framework derived from the structural elements. The space is softened by oak-framed windows and sills, and wooden tables and chairs in the dining area.
The spatial layout required minimal construction interventions. The logical distribution of two types of food and beverage preparation follows the axis of the columns. These columns divide the operation into café, kitchen, and bakery zones. Partition walls are built from reclaimed bricks to complement the appearance of the original masonry walls. Solid fired bricks, bearing the authentic material character, are also used for the hygiene facilities. The restroom vestibule extends into the back corridor, where a stainless-steel sink is set into a window recess overlooking the street.
The project, in its complexity, encompasses the visual identity of the venue and applies it to the shaping of door handles, restroom signs, the water refill shelf, and even an illuminated profile. In this way, it revives the historical principle of "Gesamtkunstwerk"—a total work of art where architecture, design, and detail are deeply interconnected.