Skip to main content
  • Autori interiéru

    Autor Projektu
    Monika Kuhn
    Fotograf
    Leontína Berková
  • Bratislava

    Ukončenie: 2024 | Plocha: 86m²

    Realizácia interiéru

    Stavebné práce
    Andrej Troják | RECONSTRUCTA s. r. o.
    Nábytok
    Milan Stanco | Pangea Boards
    Andrej Žabkay
  • Autorský popis

    Byt mladého páru sa nachádza v bytovom dome z 50-tych rokov na okraji bratislavského Starého mesta.
    Základom rekonštrukcie bytu v pôvodnom stave bolo otvorenie jeho dispozície, ktorá zahŕňala samostatnú kuchyňu, predsieň, dve komory a chodbičku do kúpeľne, s cieľom presvetliť priestor prízemného bytu. Rozhodli sme sa zväčšiť stavebné otvory vedúce do pôvodnej spálne a obývačky až po strop, pričom sme zanechali len fragment steny medzi kuchyňou a obývačkou. Vďaka novovzniknutým zdvojeným vstupom do obývačky sa väčšina dennej zóny spojila do otvoreného priestoru. Na mieste pôvodnej toalety a chodbičky vznikol odvážny novotvar — poloblúková kúpeľňa. Dominuje centrálnej časti bytu, ktorá slúži ako vstupná predsieň, jedáleň a kuchyňa zároveň. 

Rekonštrukcia pracuje s pôvodnou materialitou bytu, priznáva nosný železobetónový skelet. Priamočiarosť štruktúry a línií betónu dopĺňa oblý múr deliaci kúpeľňu a kuchyňu s mikrocementovou stierkou a podlahou či prírodný terakotový obklad v kúpeľni. 

    Pri nízkorozpočtovej rekonštrukcii sme kládli dôraz na udržateľnosť a rešpekt k pôvodným prvkom, z ktorých sme sa snažili zachovať či opätovne použiť maximum. Minimalizovali sme búracie práce stien a ponechali všetky vykurovacie telesá. Pôvodné parkety v troch miestnostiach sa prebrúsili a nalakovali, vo zvyšku interiéru boli doplnené zachovanými parketami z druhej ruky. Okenné rámy, dvojo dverí, či pôvodné umývadlo sme sa po základnom repase tiež rozhodli zachovať.
    Pomocou stolárskeho prvku — priechodnej skrine — sme oddelili z priestoru pôvodnej spálne chodbu s úložným priestorom ukončenú veľkoformátovým zrkadlom, ktoré pri pohľade od vstupu do bytu priestor opticky predlžuje. Konštrukčne unikátnym prvkom sú na mieru vyrobené bezzárubňové dvere do kúpeľne, zasadené do oblúkovej steny.

Fotografie interiéru | Leontína Berková

Byt J1