Skip to main content

Byt pri SNG

  • Autori interiéru

    Autor Projektu
    Karolína Bujdáková
    Fotograf
    Matej Honč
  • Bratislava

    Ukončenie: 2024 | Plocha: 62m²

  • Autorský popis

    _Dom | byt_
    Polyfukčný bytový dom na Paulínyho ulici bol postavený v roku 1928. V priestoroch bytu boli pôvodne dve kancelárie na ktoré nadväzovala sála. Neskôr bol celý dom prerobený na „výťahárske" byty - byty pre zamestnancov firmy s výťahmi a v roku 2023 sa v pôvodnom stave dostal do našich rúk priamo od „výťahárskej rodiny”.

    _Odkrývanie času v priestore_
    Nosným prvkom konceptu bytu je pátranie po vrstvách, ktoré vznikali počas 100 rokov jeho existencie. Originálna skladba vrstiev v tomto priestore nazbieraná počas dekád tvorí jeho charakter. Farebná paleta stien, ktorá vznikla oškrabaním hornej vrstvy malovky vyplíva z priznanej kombinácie vrstiev, ktoré sa v priestore rokmi prekrývali. Vďaka tomu má každá izba charakteristický odtieň a detail - spálňa má zelený nádych a sú v nej zachované fragmety tmavšej zelenej valčekovej maľby na stenách, v kuchyni je vnímateľná farebná roznamitosť vrstiev od žltej až po ružovú, obývačka je charakteritická krémovo-hnedými vrstvami s lokálnym výskytom sýto modrej.

    Fascunujúcim momentom tohto prístupu je uvedomenie si, že žiadny iný byt (ani rovnaký byt o poschodie nižšie, či vyššie) nebude nikdy vyzerať rovnako práve vďaka kombinácii vrstiev, ktoré sa v ňom v čase nahromadili.

    _Udržateľnosť_
    Téma udržateľnosti a princípy Nového európskeho Bauhausu sú v tejto rekonštrukcii klúčové. Znovuvyužívanie existujúceho tvorí základ uvažovania o priestore. V byte sme zrepasovali pôvodné dvojité drevené okná a kazetové dvere. Rokmi sa tu nezachovali pôvodné mosadzné klučky a okenné rozvory, preto sme hľadali typ kovaní, ktoré sa používali v čase vzniku domu v Bratislave a zháňali ich kópie zo surovej mosadze, ktorá v čase prirodzene pracuje a mení sa. Rovnako sme zachovali a zrepasovali drevené parkety, vstavanú skriňu vo vstupnej chodbe, radiátory a po sto rokoch sme otvorili zaklopený železobetónový rebierkový strop.

    Obnovené a odkryté prvky bytu tvoria jeho esenciu. Napriek tomu, že v byte veľa zachovávame a pracujeme s existujúcim, prístup k tvorbe a spôsob prezentácie posúva byt do súčastného kontextu. Rekonštrukcia neprezentuje stav ako byt vyzeral v nejakom období v minulosti ale ukazuje jeho príbeh v čase a priestore.

    _Nová vrstva_
    To čo vyzerá staro je staré a to čo vyzerá novo je nové.

    Do bytu prišla aj potrebná nová vrstva ktorá je na prvý pohľad čitateľná. Utilitárna nerezová gastro kuchyňa, maloformátový mozaikový biely obklad, pohodlný minimalistický gauč a liata podlaha dodávajú bytu detail súčasnosti.

    Byt pri SNG je prezentáciou nášho uvažovania o hodnotách, špecifikách a výnimočnostiach existujúcej architektúry a zároveň príkladom integrovania súčasného spôsobu života do staršieho bytu.

Fotografie interiéru | Matej Honč

Byt pri SNG