Bistric Restaurant
Hlasuj tu
Cena verejnosti – Intebold Awards 2025
🎁 Hlasuj a vyhraj VIP vstupenku na Intebold Festival!
Tvoj hlas bude platný len pri zadaní platného emailu.
Viac hlasov z jedného zariadenia sa započíta ako jeden.
Hlasovanie otvorené do 10.10.2025
Projekty v kategórii
Intebold Awards 2023
Hotely a reštaurácie (Hospitality)
Rozprávková kaviareň – Little Amelie | KAVINO | Nemocničná jedáleň | Solo Pizza | Giselle – cukraren, kaviaren, vyroba zakuskov | M I M Ó Z A | Tatralandia Reštaurácia | Kantína Slovenskej sporiteľne | Nido Bistro | La Crema | Kavárna Emil v Galerii města Bratislavy | Cukráreň FLORIL | Bistric Restaurant | MÄD | Spitz restaurant & bar | TakeOff Restaurant & Coffee
- Bývanie (Living)
- Pracovisko (Workplaces)
- Hotely a reštaurácie (Hospitality)
- Inštitúcie, obchody a inštalácie (Public, shop or show)
- Inštitúcie, obchody a inštalácie (Public, shop or show)
- Študentský projekt (Student projects)
Autorský popis
Kuchyňa reštaurácie Bistric sa vracia k tradičnému remeslu varenia. Snaží sa prezentovať poctivosť vlastnoručne dopestovaných surovín a jedlo z nich pripravené servíruje bez zbytočného pozlátka a opulencie. Riadi sa heslom: Jedlo môže byť len také dobré, aké dobré sú jeho suroviny.
Interiér reštaurácie reaguje na túto ideu. Vyzdvihuje hmat, sluch a čuch ako netypické zmysly vnímania interiéru. Nesnaží sa návštevníka ohromiť jednou dominantou, cieľom je vnímať ho ako celok. Stavili sme preto na dôsledný výber tradičnej materiality, ktorá z neho urobila miesto, v ktorom človek podvedome rád zotrvá a vracia sa doň.
Veľkorysej výške priestoru sme dodali ľudskú mierku vložením mezanínu, ktorý zároveň zvyšuje kapacitu sedenia. Dispozícia rešpektuje hlavné prevádzkové vzťahy obsluhy aj návštevníkov a zároveň sa snaží poskytnúť pestrú paletu atmosfér skombinovaných v jednom priestore. Oproti vstupu umiestnený barový pult s pozadím tvoreným otvorenou kuchyňou rozdeľuje dispozíciu na reštauračnú časť na pravej strane a bistro s raňajkovým pultom na ľavej. Reštaurácia kombinuje jednoduché variabilné stoly umiestnené nad a pod mezanínom až po stoly určené na ala carte priamo pred open kitchen. Bistro naopak poskytuje priestor na rýchle raňajky alebo naopak stand-by ochutnávky vo večerných hodinách. Rannú atmosféru podčiarkuje presvetlenosť vďaka nadväznosti na presklenú fasádu, tú večernú zas all-black vinotéka umiestnená v nike nadväzujúcej na zázemie.
Materiály, ktoré sú v interiéri použité síce vyzdvihujú tradíciu, no zároveň súčasné, do detailu dotiahnuté prevedenie. Či už sa jedná o kamennú podlahu v bistre alebo drevenú masívnu v reštaurácii, prepojené obkladom zo štiepaného kameňa na celú výšku priestoru. Mobiliár kombinujúci masívne drevo, kožu a kov je vyberaný s dôrazom na nadčasovosť a pohodlie.
Atmosféru dotvára kombinácia rôznych typov svietidiel zladených do scén, typovo nadväzujúcich na členenie priestoru. Akustiku, rieši podvesený podhľad z prírodných vlákien.
Author Description
Bistric restaurant's kitchen returns to the traditions of culinary craftsmanship. It aims to present locally grown ingredients and serve them without unnecessary embellishments and opulence. The guiding principle is: The meal can only be as good as the quality of its ingredients.
The interior design of the restaurant responds to this idea by highlighting the sense of touch, hearing, and smell as atypical senses for perceiving the space. Rather than aiming to impress visitors with a single dominant feature, the goal is to perceive the interior as a cohesive whole. This is achieved through the selection of traditional materials that transform the space into a place where people subconsciously enjoy staying and returning.
To give the high space a human scale we incorporated a mezzanine, which also increases seating capacity. The bar with an open kitchen in the background is positioned directly opposite the entrance. It divides the layout into a restaurant area on the right and a bistro with a breakfast counter on the left. The restaurant combines versatile tables placed above and below the mezzanine and à la carte tables in front of the open kitchen. The bistro, on the other hand, provides space for quick breakfasts or stand-by tastings in the evening. The morning atmosphere is enhanced by ample natural light through the glazed facade, while the evening atmosphere is enriched by an all-black wine cellar located in a niche adjacent to the background.
The materials used in the interior design evoke tradition while maintaining a contemporary touch. Whether it's the stone flooring in the bistro, solid wood floor in the restaurant or cladding made of split stone. The seating furniture is made of a combination of solid wood, leather, and metal.
The atmosphere is enhanced by lighting scenes, achieved through a thoughtfully curated combination of various types of lighting fixtures. By incorporating a suspended ceiling made of natural fibers, the acoustics are effectively taken into account.