Skip to main content

Byt v Dobrom dome

  • Autori interiéru

    Autor Projektu
    Michaela Pivoňková | Atelier 27.9
    Lenka Némethová | Atelier 27.9
    Fotograf
    Lenka Némethová | Lenka Nemethova
  • Bratislava

    Ukončenie: 2023 | Plocha: 90m²

    Realizácia interiéru

    Stavebné práce
    HSP stavby
    Nábytok
    Huliman stolárstvo
    Javorina
    TON
    Podlahy
    Stillwood
    Dekorácie
    Decor interiér
    Osvetlenie
    The light
    Sanita
    Elite bath + kitchen
  • Autorský popis

    Požiadavka minimálnych stavebných zásahov je pri návrhu často vnímaná ako obmedzenie. V prípade bytu z davu a vinohradov vytŕčajúcej bratislavskej novostavby však vytvárať, ešte čerstvý, stavebný odpad nebolo nevyhnutné.

    Racionálna dispozícia dennej zóny s možnosťou vytvorenia kuchyne s ostrovom, jedálne a vzdušnej obývačky sa v súčasnej ponuke rezidenčných projektov nevidí často. Dojem z dlhšej chodby eliminuje zrkadlový obklad pri vstupe, ktorý ju spolu so vstupným priestorom opticky rozširuje a v odrazoch komunikuje priestorové nadväznosti.

    Os chodby plynúca naprieč celou dĺžkou bytu pretína mierne preusporiadanú dennú zónu, v ktorej rohovú kuchyňu nahradila nika s ostrovom, funkčne prepájajúcim priestor. Centrálne umiestnená pohovka tvorí rôzne mikrosvety. Čitateľský naproti knižnici, výhľadový ku Karpatom, no súčasne otvorene komunikuje so spoločenskou zónou.

    Plátno skryté za závesmi naznačuje, že technické vybavenie bytu je až druhou vrstvou návrhu. Náznakové zaoblenia spolu s materiálovou a farebnou paletou reflektujú záľubu mladého páru v cestovaní, udávajúc tón uvoľnenej atmosféry bytu.

  • Author Description

    The demand for minimal construction interventions is often viewed as a constraint in the design process. However, when considering an apartment within a newly built structure standing out in a crowd, and vineyards, in Bratislava, the need for additional, still fresh, construction waste was deemed unnecessary.

    The rational layout of the daytime zone, which allows for a kitchen with an island, dining area, and spacious living room, is a rare find in today's residential projects. To eliminate the impression of a long hallway, mirrored cladding was employed at the entrance, visually widening the space and facilitating spatial connections through its reflections.

    The axis of the hallway extending through the entire length of the apartment, intersects with the slightly reconfigured daytime zone. Here, a corner kitchen has been replaced by a niche with an island, seamlessly connecting the space functionally. A centrally positioned sofa delineates various micro zones: a reading corner opposite the library, offering views of the Carpathians while maintaining an open connection with the social area.

    The presence of a projection screen hidden behind the curtain underscores that the technical elements of the apartment are hidden within the second layer of the design. Hinted curves, along with a carefully curated material and color palette, reflect the young couple's passion for travel, setting the tone for the apartment's relaxed atmosphere.

Fotografie interiéru | Lenka Némethová

Byt v Dobrom dome